Αδένωμα υποφύσης

 

Ο αδένας της υπόφυσης είναι ένας μικρός στρογγυλός αδένας στην βάση του εγκεφάλου. Είναι ο κύριος ρυθμιστής των περισσοτέρων ορμονών του σώματος. Ρυθμίζει την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένος, τον μηνιαίο γενετήσιο κύκλο της γυναίκας, την σεξουαλική επιθυμία, την αύξηση του σώματος κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, την δραστηριότητα των επινεφριδίων και της κορτιζόνης, ρυθμίζει την λειτουργία των υγρών του σώματος και ελέγχει την ποσότητα των ούρων, την έναρξη της γέννησης ενός παιδιού και την παραγωγή του μητρικού γάλακτος μετά την εγκυμοσύνη.

 

 Τα αδενώματα στην υπόφυση είναι ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΟΓΚΟΙ

 Οι ιατροί περιγράφουν αυτούς τους όγκους με πολλούς τρόπους. Ένας εξ αυτών είναι:

ΕΚΚΡΙΤΙΚΟ ΑΔΕΝΩΜΑ

Aναλόγως με την ορμόνη που εκκρίνουν. Αυτοί οι όγκοι προκαλούν συμπτώματα όπως σεξουαλική ανεπάρκεια, ανωμαλία ή διακοπή της εμμήνου ρύσεως, γαλακτόρροια, μεγαλακρία, σύνδρομο Cushing (υπερπαραγωγή κορτιζόνης) ή υπερθυρεοειδισμό.

ΜΗ-ΕΚΚΡΙΤΙΚΟ ΑΔΕΝΩΜΑ

Είναι συνήθως μεγάλο όταν ανακαλύπτεται και προκαλεί πίεση σε παρακείμενες ζωτικής σημασίας εγκεφαλικές δομές και θεραπεύεται με χειρουργική αφαίρεση.

 Άλλος τρόπος ταξινόμησης είναι ανάλογα με το μέγεθος

ΜΙΚΡΟΑΔΕΝΩΜΑ

Το οποίο έχει μέγεθος μικρότερο του 1 cm

ΜΑΚΡΟΑΔΕΝΩΜΑ

 Το οποίο είναι μεγαλύτερο από 1 cm. Λόγω του μεγέθους τους συνήθως πιέζουν τις γειτονικές περιοχές του εγκεφάλου και προκαλούν συμπτώματα. Ποιο ευαίσθητο είναι τα οπτικά νεύρα, όπου εμφανίζονται διαταραχές οράσεως με μείωση της οπτικής οξύτητας και του οπτικού πεδίου. Το αδένωμα επίσης μπορεί να επεκταθεί εντός του εγκεφάλου, να πιέσει την καρωτίδα αρτηρία και τα οφθαλμοκινητικά νεύρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολη η ολική αφαίρεση του όγκου.ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το μέγεθος του αδενώματος και από την έκκριση ή όχι κάποιας ορμόνης.

Α. ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΡΜΟΝΗΣ

Οι λειτουργικοί όγκοι που εκκρίνουν ορμόνες μπορεί να παράγουν περισσότερες από μία ορμόνη. Σχεδόν 20% εκκρίνουν προλακτίνη, η οποία προκαλεί γαλακτόρροια στις γυναίκες. Σε μεγαλύτερες ποσότητες η παραγωγή γάλακτος μπορεί να αφορά και τους άνδρες. Διαταραχές στην έμμηνο ρύση είναι πολύ συχνές επίσης.

Β. ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΡΜΟΝΩΝ

Περίπου το 75% των αδενωμάτων υποφύσεως δεν παράγουν ορμόνες, αλλά προκαλούν πιεστικά φαινόμενα και καταστρέφουν την φυσιολογική υπόφυση. Αυτό προκαλεί συνολική μείωση στην παραγωγή των ορμονών. Συχνότερα επηρεάζονται οι ορμόνες που σχετίζονται με το σεξ. Αυτό προκαλεί διαταραχή ή απώλεια της εμμήνου ρύσεως και στειρότητα με ταυτόχρονη απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας σε άνδρες και γυναίκες.

Γ. ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Προκαλούνται από υπερπαραγωγή αυξητικής ορμόνης και στα παιδιά εμφανίζεται με την μορφή γιγαντισμού και στους ενήλικες με ακρομεγαλία, μεγέθυνση γλώσσης κάτω σιαγόνας και των οστών του προσώπου, μεγάλη εφίδρωση και καρδιακή νόσο.

Δ. ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΡΑΣΕΩΣ

Εμφανίζονται σε μεγάλα αδενώματα που πιέζουν τα οπτικά νεύρα.

 


 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

diagnosi-adenoma

 

Η Μαγνητική τομογραφία Υποφύσεως είναι η κατάλληλη εξέταση για την αποκάλυψη των αδενωμάτων της υπόφυσης. Αποκαλύπτει και πολύ μικρά αδενώματα. Η Αξονική Τομογραφία Υποφύσεως χρησιμοποιείται ορισμένες φορές, αλλά δεν μπορεί να αποκαλύψει μικρά αδενώματα.

Η πλήρης ενδοκρινολογική εξέταση όλων των ορμονών του ασθενούς από Ενδοκρινολόγο είναι απαραίτητη προ και μετά από την θεραπεία. Επίσης χρειάζεται και πλήρη νευρολογική εξέταση όπως και πλήρη οφθαλμολογική αξιολόγηση και οπτικά πεδία όταν υπάρχει απώλεια οράσεως.

  

 


 

 ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΝΩΜΑΤΩΝ

 

Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος του αδενώματος, από τα συμπτώματα και από την ορμονική κατάστασή του ασθενούς. Η αποσυμπίεση των οπτικών νεύρων και η αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας του ασθενούς είναι ο κύριος στόχος της θεραπείας.

Η θεραπεία περιλαμβάνει:

1. Παρακολούθηση με Μαγνητική τομογραφία εφ’ όσον το αδένωμα είναι μικρό, δεν υπάρχουν οπτικές διαταραχές και δεν υπάρχει παραγωγή ορμονών.

2. ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ: η εν λόγω θεραπεία πραγματοποιείται δια μέσου της μύτης και του σφηνοειδούς κόλπου με μικροχειρουργική και με την βοήθεια του ενδοσκοπίου(ενδοσκοπική μέθοδος αφαίρεσης του αδενώματος)

3. ΣΤΕΡΡΕΟΤΑΚΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: συνήθως εφαρμόζεται συμπληρωματικά της χειρουργικής θεραπείας όταν παραμένει υπόλειμμα αδενώματος μετά την χειρουργική επέμβαση.

4. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: εφαρμόζεται σε ορμισμένα αδενώματα κυρίως προλακτινώματα.

Επικοινωνία

Τηλ:      +302106857614

            

Email:   Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.