Νέα Νευροχειρουργική τεχνική ελαττώνει την συχνότητα του Θανάτου και της Νοσηρότητας σε ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Πρόσφατη μελέτη επιβεβαιώνει την αξία της χειρουργικής επέμβασης στην μείωση της συχνότητος του θανάτου και της νοσηρότητος σε ασθενείς με βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο Bob S. Carter, MD από την Βοστόνη των ΗΠΑ και οι συνεργάτες του William T. Curry Jar., MD and Christopher S. Ogilvy, MD παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους στο 69ο νευροχειρουργικό συνέδριο.

Η χειρουργική επέμβαση συνίσταται στην προσωρινή αφαίρεση της κρανιακής κάψης και ονομάζεται ημικρανιεκτομή, και προκαλεί αποσυμπίεση του εγκεφάλου και ανακούφιση του εγκεφαλικού ιστού από το οίδημα και την πίεση της μέσης γραμμής που προκαλούνται μετά από το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Χωρίς αυτή την αποσυμπίεση του εγκεφάλου η κάκωση του εγκεφάλου από την πίεση της μέσης γραμμής και του εγκεφαλικού στελέχους θα ήταν θανατηφόρος.

Το υλικό της μελέτης είναι 29 ασθενείς εκ των οποίων οι 25 επιβίωσαν μετά από την αποσυμπιεστική κρανιοτομία. Ο θάνατος των υπολοίπων τριών ασθενών ήταν από μη νευρολογική αιτία. Η συχνότητα δε του βαρέως αγγειακού επεισοδίου θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι 80% περίπου.

Άλλη πρόσφατη επίσης μελέτη αναφέρει παρόμοια χειρουργική τεχνική για τα αιμορραγικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και την διατήρηση του οστικού κρημνού σε ειδική θήκη στο υποδόριο της κοιλιακής χώρας (υπό μορφή μάρσιπου).

Η επανατοποθέτηση του οστικού κρημνού γίνεται συνήθως 4-6 μήνες μετά την αφαίρεσή του και εφ’ όσον ο ασθενής παρουσιάσει βελτίωση.

Στην μονάδα μας αυτή η τεχνική εφαρμόζεται σε ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και μετά την αποσυμπιεστική κρανιοτομία γίνεται διάνοιξη της σκληράς μήνιγγος που παραμένει ανοικτή και διάνοιξη επίσης των υπαραχνοειδών χώρων των βασικών δεξαμενών του εγκεφάλου. Εχουν γίνει μέχρι σήμερα 17 αποσυμπιεστικές κρανιοτομίες και είχαμε αποκατάσταση σε 15 ασθενείς και θάνατο σε 2 ασθενείς από εξωεγκεφαλικές αιτίες (πνευμονική εμβολή, σηψαιμία).

Σ. Δ. ΤΖΑΝΗΣ

Επικοινωνία

Τηλ:      +302106857614

            

Email:   Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.