Άνεμος δημιουργιας στον χώρο της ιδιωτικής υγείας

Σ. Δ. ΤΖΑΝΗΣ
Νευροχειρουργός

Τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας διαμορφώθηκε ένα νέο τοπίο στον τομέα για την παροχή της ιατρικής περίθαλψης, που καθορίζεται από τα εξής:

α)από το κρατικό σύστημα υγείας το ΕΣΥ

β)από ιδιωτικό σύστημα υγείας που περιλαμβάνει τα μεγάλα ιδιωτικά Νοσοκομεία

γ)από τα νοσηλευτικά ιδρύματα των ασφαλιστικών ταμείων τόσο του κρατικού (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ κλπ.) όσο και του ιδιωτικού φορέα (Interamerican/ Ευρωκλινική).

Η πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη κατά κανόνα παρέχεται από τα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων (κρατικών και ιδιωτικών), από τα κέντρα υγείας, από τους ελεύθερους ιδιώτες ιατρούς και από τα πολυιατρεία των κρατικών ασφαλιστικών φορέων.

Η δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια (εξειδικευμένη) ιατρική περίθαλψη παρέχεται από τα μεγάλα ιδιωτικά Νοσηλευτικά ιδρύματα τα οποία έχουν την δυνατότητα να ενσωματώνουν τάχιστα την νέα τεχνολογία και να προσελκύουν του εξειδικευμένους ιατρούς και τις εξειδικευμένες ιατρικές ομάδες. Οι ασθενείς αρχίζουν να αναζητούν υψηλού επιπέδου ιατρική νοσηλεία και περίθαλψη, λόγω των γνώσεων που αποκτούν από την ταχεία διακίνηση της ιατρικής πληροφορίας από τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον σύγχρονο κόσμο. Η παγκοσμιοποίηση της πληροφορίας φέρνει και την παγκοσμιοποίηση της ιατρικής.

Η μεγάλη τεχνολογική ανάπτυξη στον τομέα της ιατρικής επιστήμης, οι σύγχρονοι μέθοδοι θεραπείας, τα νέα θεραπευτικά σκευάσματα έχουν τροποποιήσει τόσο την διαγνωστική όσο και την θεραπευτική αντιμετώπιση των νοσημάτων των ασθενών. Οι νέες απαιτήσεις της ιατρικής διαμορφώνουν το πλαίσιο της συνεχούς ιατρικής εκπαίδευσης των ιατρών σε όλες τις ειδικότητες κυρίως όμως στις χειρουργικές. Η ελαχιστοποίηση του χειρουργικού τραύματος και η ρομποτική χειρουργική φέρνει την επανάσταση στην χειρουργική των επομένων ετών.

Οι νέες αυτές συνθήκες που διαμορφώνονται στο ενιαίο χώρο της υγείας, (ο κρατικός φορέας δεν θα μας απασχολήσει εδώ, μολονότι βρίσκεται σε αναθεώρηση του παλιού πλαισίου) απαιτεί νέα στρατηγική από μέρους των ιατρών του ιδιωτικού τομέα και των διοικήσεων των Ιδιωτικών Νοσοκομείων της χώρας.

Ορισμένες διοικήσεις μερικών νέων Ιδιωτικών Νοσοκομείων στα πλαίσια ενός κακώς εννοούμενου ανταγωνισμού δίδουν εκπτώσεις στα νοσήλια μέχρι και 40%, κάνουν πρόσκαιρη συμμαχία με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες με πλήρης παραγκώνιση των ιατρών και δίδουν έτσι το δικαίωμα στις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες να παρεμβαίνουν στην παροχή της νοσηλευτικής φροντίδας των ασθενών. Τα μεγάλα Ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας που επενδύουν μεγάλα ποσά σε εξειδικευμένη υλικοτεχνική υποδομή (γ-Knife, PET, f-MRI, SPECT) θα πρέπει να αντισταθούν στις παραπάνω λογική και να διαμορφώσουν κοινή στρατηγική με τις διοικήσεις των άλλων Ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας και με το ιατρικό σώμα, με τελικό σκοπό την προστασία του ασθενούς.

Ο περιορισμός των ιατρικών δαπανών πάντα συνοδεύεται με μείωση της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στον πάσχοντα άνθρωπο.

Η απάντηση στην επίθεση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών θα πρέπει να είναι κοινή από όλους μας:

α) η ενότητα των ιατρών του ιδιωτικού τομέα

β) η δημιουργία οργάνωσης συνεργατών ιατρών σε κάθε κάθε ιδιωτικό Νοσοκομείου

γ) δημιουργία μονίμου συμμαχίας με τις διοικήσεις των Ιδιωτικών Νοσοκομείων και

δ) η δημιουργία συνομοσπονδίας μεταξύ των οργανώσεων των ιδιωτικών ιατρών σε όλα τα Ιδιωτικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα.

Η δομή αυτή θα μας βοηθήσει να κατοχυρώσουμε την αξιοπρέπεια του ιατρικού επαγγέλματος, να αντισταθούμε σε κάθε επίθεση από εξωγενείς παράγοντες που θέλουν να μετατρέψουν το ιατρικό λειτούργημα και την παροχή περίθαλψης σε μηχανισμό διαχείρισης πόρων υγείας.

Η στρατηγική μας τέλος θα πρέπει να διέπεται από κατανόηση των συνολικών προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας (οικονομικά δεδομένα, κοινωνική διάσταση της ιατρικής), από την διατήρηση της σχέσης ιατρού-ασθενούς χωρίς την παρέμβαση τρίτων εξωγενών παραγόντων (βλέπε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες) και από την κατοχύρωση αξιοπρεπών αμοιβών της ιατρικής πράξης και της νοσηλείας που αναβαθμίζει το ιατρικό επάγγελμα και εξυπηρετεί την ανανεωμένη σύγχρονο ιατρική πράξη.

Επικοινωνία

Τηλ:      +302106857614

            

Email:   Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.